Biocombustibilul

La prima vedere, biocombustibilul pare o alternativa decenta la combustibilul traditional. Diminuarea rezervelor de combustibil fosil, direct proportionala cu cresterea pretului benzinei si motorinei, presiunea constanta pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon si lupta pentru profit in agricultura, sunt factorii cumulativi care au dus la cresterea pietei pentru biocombustibil.

Briefbogen Universität Bielefeld -- farbig f. Desktop-Drucker

 Comercializat ca alternativa mai ieftina si mai curata a combustibililor traditionali,  Biocombustibilul are in compozitie o suma de ingrediente: porumb, seminte de rapita, grau si trestie de zahar.

In teorie, dioxidul de carbon produs de arderea  biocombustibilului este absorbit partial de plante in timpul cresterii; in cazuri isolate, arderea biocombustibilului rezulta, insasi in mai putin CO2/g.

In practica insa, cele mai comune tipuri de biocombustibil sunt derivate din porumb si seminte de rapita, emisii care sunt intre 50% si 70% mai poluante decat combustibilul fosil:

  • Diesel (74,1 kgCO2/GJ),
  • Benzina (69,3 kgCO2/GJ),
  • Kerosen (71,5 kgCO2/GJ)

Sursa: Volker Quaschning

Consecintele aditionale sunt mai rapide si serioase. La nivel global, agricultura nu este profitabila (in mod special in tarile mai putin dezvoltate), de unde si oportunitatea creata de cererea marita de biocombustibil. In plus cererea este atat de mare incat portiuni considerabile din padurea tropicala sunt defrisate pentru a obtine teren de cultivat.

In concluzie, biocombustibilii sunt responsabili pentru un rau mult mai serios si mai de  durata. Promovarea acestor combustibili, are dupa cum am aratat mai sus beneficii de ordin economic, biodieselul fiind – de fapt – mai daunator mediului inconjurator decat combustibilii fosili. O modalitate folosita de influentare a statisticilor tine de numar de esantionare, vehiculele pe biocombustibil testate fiind intr-un numar net mai redus decat celelalte. Daca doriti intradevar sa ajutati la reducerea emisiilor de carbon alternativa este ciclismul sau un vehicul cu emisii reduse.

One thought on “Biocombustibilul”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s