Masuri preventive si de protectie pe noile modele Volvo S80

Suprematia elegantei sofisticate montata pe un sasiu sport, tehnologia intuitiva si sistemele de preventie si protectie de clasa superioara caracterizeaza sedanul de lux S80 al producatorului Scandinav. Eleganta liniilor cockpitului este amplificata de materiale precum lemn si piele, spatiul arhisuficient si sigla Volvo de pe volan si grila frontala.
Marca suedeza care s-a remarcat prin performantele si inovatia si domeniul sigurantei rutiere nu se dezminte nici de aceasta data:

exterior_large_7
City Safety
Este un sistem laser ce poate sesiza o coliziune iminenta la viteze de pana la 50 kmph.

Prima etapa consta in pregatirea franelor pentru micsorarea timpului de raspuns la apasarea pedalei. A doua etapa consta in aplicarea franelor automat si inchiderea clapetei de acceleratie.
Daca diferenta de viteza dintre cele doua masini e mai mica de 15 kmph, sistemul poate evita singur coliziunea.

Driver Support Package
Sistemul include Adaptive Cruise Control, Collision Warning with full auto-brake and Pedestrian Detection, Driver Alert Control, Lane Departure Warning si Blind Spot Information System.
Adaptive Cruise Control (pilot automat adaptiv si Queue Assist)
Ajuta la pastrarea unei distante sigure fata de alte autovehicule, adaptand viteza la cea a masinii din fata. Aria de functionare a sistemului este de pana la 200 km/h la transmisia automata si intre 30 si 200 km/h la transmisia manuala.
Collision warning with full auto-brake and Pedestrian Detection (Sistem de avertizare asupra coliziunii cu franare complet automata si detectarea pietonilor)
Prezentat la Salonul Auto de la Geneva in 2012 ca si prototip, sistemul este activat de un senzor cu radar cu raza de actiune de 150 m montat in spatele grilei de radiator si o camera video digitala in spatele parbrizului. Sistemul Collision Warning pre-activeaza franele la apropierea de obstacol si in cazul absentei unei reactii aplica toata forta de franare automat.
Driver Alert Control (Sistemul de avertizare a soferului)
Dupa depasirea vitezei de 65 km/h o camera video supravegheaza carosablul in timp ce sistemul verifica semnalele primite de la coloana de directie si le compara cu stilul uzual de condus. Daca acesta observa semne de moleseala, distragere a atentiei sau o maniera mai dezordonata decat de obicei, sistemul va emite avertizari sonore si va afisa un mesaj care iti va sugera sa faci o pauza.
Lane Departure Warning (Sistemul de avertizare asupra parasirii benzii)
Tot dupa depasirea pragului de 65 km/h o camera video urmareste marcajele benzii si va emite o avertizare sonora in cazul depasirii lor daca nu sunt folosite indicatoarele de semnalizare)
Road Sign Information (Informatii semne de circulatie)
O camera detecteaza semnele de viteza si sistemele de interzicere a depasirii, semnul curent fiind apoi afisat pe ecranul SENSUS (sau afisajul digital adaptiv).

Dynamic Stability and Traction Control (Controlul Dinamic al Tractiunii si stabilitatii)
Sistemul analizează factori precum direcţia de deplasare a autovehiculului, cât de repede se rotesc roţile şi câtă forţă de blocare a direcţiei este aplicată. Cu ajutorul acestor informaţii, sistemul DSTC poate detecta o posibilă derapare şi o poate preveni reducând puterea motorului şi/sau frânând roţile necesare.
Franele antiblocare su sistemul hidraulic de asistenta la franare HBA si sistemul de preactionare a franelor RAB
Dotat cu discuri de frână antiblocare de dimensiuni mari ce scurteaza considerabil distanţele de oprire. Rezistenta la amortizare se dovedeste utila la franarile lungi si dese pe un drum montan, ajutate si de Fading Brake Support (FBS). Acest sistem creşte treptat presiunea de frânare hidraulică pentru ca pedala de frână să funcţioneze în permanenţă în mod corespunzător. Sistemul Hydraulic Brake Assist asigură aplicarea hidraulică a presiunii de frânare maxime în cazul unei opriri precipitate. În mod similar, la ridicarea bruscă a piciorului de pe pedala de acceleraţie sau dacă senzorii detectează prezenţa unui obstacol în faţa autovehiculului, sistemul Ready Alert Brakes va deplasa instantaneu plăcuţele de frână mai aproape de discurile de frână, pentru a reduce distanţa de frânare. În plus, sistemul Electronic Brake Distribution (de distribuţie electronică a forţei de frânare) asigură distribuirea cantităţii corecte de forţă de frânare către partea din faţă şi partea din spate a autovehiculului Volvo, în funcţie de locaţia unde este distribuită încărcătura şi de condiţiile de drum

.
Sistemul de monitorizare a presiunii in pneuri (TPMS)
Sistemul utilizeaza senzori montati in ventilul fiecarei anvelope.
Active Bending Lights (ABL) cu tehnologie Dual Xenon
Sistemul de lumini Active Bending Lights – cu lămpi motorizate care pot pivota cu până la 15 grade în fiecare direcţie – care urmăresc direcţia de virare. În plus, folosirea unor lămpi Dual Xenon super-luminoase (faza scurtă şi faza lungă) îţi sporeşte cu 90 la sută vederea în curbă pe timpul nopţii. Aceasta înseamnă un câştig de încă 45 metri disponibili pentru frânare.
Active High Beam (Sistemul de faza lunga activa a farurilor)
Folosind tehnologia cu cameră video, sistemul AHB recunoaşte fasciculul farurilor autovehiculelor care vin din faţă şi comută automat între faza lungă şi faza scurtă pentru optimizarea vizibilităţii fără a orbi alţi şoferi. Deoarece sistemul este inteligent, faza lungă se inactivează la intrarea într-un oraş, dar rămâne aprinsă la trecerea pe lângă un indicator rutier iluminat – cum ar fi cel al unei staţii de realimentare cu combustibil sau un supermarket – pentru a-ţi permite să vezi ce-i în faţa ta.
Adaptive Brake Light (Lampa de frana adaptiva)
Lampa de frână adaptivă (Adaptive Brake Light), care funcţionează atunci când viteza este mai mare de 50 km/h şi ştie să deosebească frânarea normală de frânarea datorată panicii. În cazul frânării datorate panicii, lămpile de frână vor clipi intermitent de patru ori pe secundă, ceea ce va trimite un mesaj clar traficului din spate că este posibil să existe o problemă în faţă. De îndată ce viteza autovehiculului coboară sub 10 m/h, lămpile de frână vor înceta să clipească şi în locul lor se vor aprinde luminile de avarie.

Geamuri laterale fata hidrofuge
Pentru asigurarea unui grad superior de vizibilitate in conditii de ploaie, gheata si inghet in timpul iernii, geamurile laterala fata ale autovehiculului resping apa in timpul deplasarii. Tratamentul  suprafetelor transforma apa in picaturi mici care vor fi indepartate de vant.

 

Daca tu consideri ca am omis vreun aspect al analizei sau vrei sa contribui la dezvoltarea sau actualizarea articolului, asteptam sugestiile tale pe: contact@wrcrallypress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s