MASURI PREVENTIVE SI DE PROTECTIE PE NOILE MODELE VOLVO S80 PARTEA II

Printre masurile de protectie aplicate de producatorul suedez Sedanului S80 se numara o structura de rezistenta impecabila, sisteme suplimentare de protectie, tehnologii inovatoare, sisteme eficiente de Airbag, s.a.m.d. Continuam prezentarea inceputa saptamana trecuta cu masurile de protectie:

Structura de rezistenta a habitaclului
Consta intr-o cusca din otel care inconjoara habitaclul, rigidizata folosind unul dintre cele mai puternice aliaje existente – otelul cu bor. In eventualitatea unei coliziuni, zonele de deformare controlata anterioara şi posterioara ajuta la dispersarea fortei de impact pentru a reduce socul resimtit de pasageri. In eventualitatea unui impact lateral, sistemul de protectie impotriva impacturilor laterale (SIPS) disipeaza forta de impact pe o suprafata marita a caroseriei pentru a reduce riscurile. In plus, sub tabloul de bord este pozitionata o bara transversala din otel cu rolul de a spori nivelul de protectie oferit ocupantilor.

exterior_large_13

Structura frontala cu functie de amortizare a socurilor
Geometria structurii frontale şi barele de otel longitudinale din portiere distribuie forta impactului spre spatele autovehiculului, reducand efectele coliziunii asupra ocupantilor. Motorul in linie compacta, montat transversal (reprezentand echiparea standard al tuturor autovehiculelor Volvo) creaza spatiu maxim pentru deformare si dispersarea energiei, micsorand dramatic riscul proiectarii motorului in habitaclu in cazul unui impact frontal.

Sistemul SIPS (sistem de protectie impotriva impacturilor laterale)
Structura de rezistenta a autovehiculului – care include cadrele scaunelor din fata – a fost proiectata in asa fel incat sa fie de ajutor in indepartarea fortei de impact rezultate in urma unei coliziuni laterale si a preveni intruziunile in habitaclu. Structura laterala este realizata dintr-un otel de inalta calitate rezistent la impacturi severe. Conlucrarea dintre SIPS si airbag-ul tip Cortina este instantanee, protejand pasagerii din fata de fragmentele de geam ce pot rezulta dintr-un impact lateral.

Tehnologii de retinere
Reducerea impactului in cazul unei coliziuni este aprofundata si prin interactiunea dintre sistemele de retinere. Detensionarea centurilor de siguranta frontale permite airbagului sa protejeze ocupantii in mod controlat. Toate centurile au dispozitive de pretensionare cu reactie imediata. Airbagurile in doua etape adapteaza nivelul umflarii in functie de forta de coliziune. Airbagul şoferului interactioneaza, de asemenea, cu deformarea coloanei de directie articulata.

Masina este dotata cu Airbaguri laterale la scaunele frontale si Airbaguri de tip cortină (IC) care nu se vor dezumfla instantaneu, oferind protectie in cazul impacturilor ulterioare.

Coloana de directie articulata
Cele doua sectiuni ale coloanei de directie se pliaza controlat in cazul in cazul unui impact frontal pentru a evita ranirea soferului.

Sistemul de pregătire prealabilă a dispozitivelor de reţinere
Functia IntelliSafe ofera siguranta intr-un mod subtil fara a afecta confortul pasagerilor si al soferului. Cu ajutorul senzorilor, scaneaza soseaua, iar in eventualitatea identificarii unei potentiale coliziuni, sistemul va pregati airbagurile si centurile de siguranta pentru impactul prognozat.

Habitaclul cu funcţie de amortizare a şocurilor
Portierele sunt capitonate in totalitate cu materiale alese pentru capacitatea de a amortiza socurile si a reduce riscurile de ranire.

Sistemul de protectie impotriva coliziunilor din spate (WHIPS)
Efectele avute in vedere pentru a fi evitate de acest sistem de protectie sunt efectele de hiperflexie si hiperextensie produse de tamponari. Astfel, in cadrul IntelliSafe a fost creat sistemul WHIPS care reduce riscul leziunilor cu aproximativ 50%, prin mutarea intregului spatar impreuna cu soferul sau pasagerul din spate, fara flexarea tetierei.

Protectie anti-alunecare
Pentru a elimina riscul ca ocupantii sa alunece pe sub centurile de siguranta in cazul unui impact, s-au folosit protectii anti-alunecare pe marginea din fata a interiorului scaunelor.

Protectia altor participanti la trafic
In nota in care ne-a obisnuit, Volvo iau in considerare si siguranta pietonilor expusi accidentelor. Prin rotunjirea usoara a botului vehiculului, integrarea farurilor in caroserie si controlarea deformarii capotei pentru a absorbi energia impactului se obtine nivelul maxim de siguranta pentru pietoni.

Daca tu consideri ca am omis vreun aspect al analizei sau vrei sa contribui la dezvoltarea sau actualizarea articolului, asteptam sugestiile tale pe: contact@wrcrallypress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s