TRANSFERURILE DE MASE LONGITUDINALE

Transferurile de greutate (mase) apar la marirea cantitatii de greutate aplicata pe portiunea de contact a cauciucurilor, marind astfel tractiunea pe rotile afectate. Acestea sunt rezultatul miscarii sasiului in jurul centrului de ruliu al masini, miscare determinata de sistemul de suspensie. La accelerare, franare sau viraj, corpul masinii se misca in directia opusa – suspensia se comprima pe o parte si elibereaza greutatea de pe partea opusa.

Exista trei modalitati de aparitie a transferurilor de mase: La accelerare, decelerare si in viraj.

 

La accelerare transferul de mase se face in spate: ceea ce duce la comprimarea suspensiei de pe pe spate si mareste aderenta disponibila la puntea spate.

Acest transfer de mase prezinta o serie de avantaje:

  • la plecarea de pe loc intr-o masina cu tractiune spate rotirea in gol este redusa sau chiar eliminata.

  • previne supravira in masinile cu tractiune fata; la detectarea tendintei de supravira, aplicarea acceleratiei si transferul de mase aferent maresc aderenta puntii spate. Intr-o masina cu tractiune pe spate, insa, tehnica nu este aplicabila deoarece acceleratia mareste sarcina pe anvelopele spate, micsorand aderenta.

Pe de alta parte, transferul de mase generat de acceleratie poate cauza subvira, la accelerarea in viraj.

La franare transferul de mase se face in fata: autovehiculele pot frana mult mai pronuntat decat pot accelera, ceea ce rezulta intr-un tranfer de mase cu potential marit de a debalansa vehiculul.

Avantajul acestui tip de transfer de mase il reprezinta prevenirea subvirei prin ridicarea piciorului de pe acceleratie sau ciupirea franei in viraj.

Dezavantajul consta in reducerea aderentei si implicit a tractiunii la rotile puntii spate, roti care tind sa se blocheze primele intr-o masina neechipata cu ABS. Poate cauza supravira.

TRANZITIA TRANSFERURILOR DE MASE

Pentru cele mai bune temporizari pe traseu portiunile de drept trebuie folosite la maxim ori pentru accelerare puternica, ori pentru franare putenica. La tranzitia dintre accelerare si franare transferurile de mase vor fi exagerat de pronuntate, avand potentialul de a debalansa masina.

One thought on “TRANSFERURILE DE MASE LONGITUDINALE”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s