Fortele care afecteaza transferurile de mase laterale

Transferurile de mase laterale

Apar in viraj, spre exemplu, intr-un viraj spre stanga greutatea sasiului va fi transferata in partea dreapta si viceversa. La abordarea progresiva a virei greutatea va fi transferata la rotile exterioare intr-o maniera graduala. Deoarece rotile exterioare suporta o mare parte din efortul virajului, cresterea progresiva de aderenta rezultata va permite abordarea virajelor mai rapid, fara pierderi de tractiune. La abordarea brutala a virajului, transferul brusc de mase poate rupe tractiunea instantaneu, debalansand vehiculul.

Axul frontal are natural mai multa aderenta datorita greutatii motorului, dar in timpul virei un mare procent din aderenta e folosit pentru a vira. Rezervele de aderenta folosesc pentru a stramta unghiul. Subvirajul rezulta ca urmare a depasirii limitei de aderenta naturala la rotile din fata. La accelerarea agresiva, suma fortelor laterale si longitudinale pe cauciuc va depasi nivelul de aderenta disponibil la rotile din spate, rezultand supravirajul.

Dupa abordarea virajului, insa, greutatea se transfera in partea opusa (in directia virajului) ca rezultat al efectului PENDULUM.

Momentul de inertie este un termen din fizica ce descrie cat de dificil este sa intorci un obiect. Factorul cu cea mai mare influenta este reprezentat de pozitionarea centrului de greutate. Astfel, cand centrul de greutate este pozitionat central, introarcerea va fi mult mai rapida, pronuntata si facila decat cu greutatea distribuita in extremitati.

Inertia (Momentum)

In mecanica clasica, momentum linear este produsul dintre masa si viteza unui obiect. De exemplu – un camion incarcat circuland cu 100km/h are mult momentum (inertie mare) => este nevoie de multa forta aplicata pe o durata mare pentru a-l opri. Inertia este o cantitate vectoriala, detinand atat o directie cat si o magnitudine.

inertie

Inertia lineara este, de asemenea, o cantitate conservata, ceea ce inseamna ca intr-un sistem inchis nu este afectata de fortele externe. In mecanica clasica, conservarea inertiei lineare este explicata de legile lui Newton; de asemenea are relativitate speciala (cu modificarea formulei) si, definita corespunzator, o lege de conservare a inertiei – generalizata se gaseste si in electrodinamica, mecanica cuantica, teoria campurilor cuantice si relativitate generala.
Inertia unei masini variaza in functie de pozitionarea componentelor grele (mai aproape de centru sau de extremitati). Cu cat sunt mai departe de centru, cu atat schimbarea de directie in timpul mersului este mai grea. Masinile cu motor central au cea mai mare agilitate naturala.
Pe de alta parte, distribuirea 50:50 este un factor important ce contribuie la manevrabilitatea naturala a masinii. Astfel masinile cu raportul cel mai apropiat de 50:50 sunt mult mai echilibrate, multumita distributiei egale a greutatii pe toate cele 4 roti. Greutatea care actioneaza pe roti afecteaza nivelul de aderenta, iar masinile cu o distributie inegala pe ax pot genera probleme la limita aderentei.

Efectul Pendullum

Pentru a intelege efectul pendulum, vom idealiza un pendul real, intr-un sistem izolat, facand urmatoarele presupuneri:

  • Miscarea are bidimensionalitate – obiectul traseaza un arc – nu o elipsa
  • Miscarea nu isi pierde energia din cauza frecarii sau rezistentei aerodinamice.

Ecuatia care reprezinta miscarea este:

ecuatie

 

Trebuie sa tinem minte ca vectorul acceleratie relationeaza cu vectorul gravitatie vectorul g

unde M este masa vehiculului, r raza virajului, si G constanta gravitationala (in gravitatie standard).

Ceea ce ne duce la concluzia: cu cat viteza de abordare si bruscarea schimbarii de directie in viraj sunt mai mari, cu atat efectul pendullum va fi mai pronuntat.

One thought on “Fortele care afecteaza transferurile de mase laterale”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s