Sfaturi pentru traversarea apelor adanci

In perspectiva precipitatiilor ce se anunta si a codului de avertizare pentru ploi, am decis ca acest articol este util si binevenit.
Importanta folosirii tehnicii corecte la traversarea apelor este cruciala, atat pentru siguranta ocupantilor, cat si pentru buna functionare a vehiculului. In continuare vom trece in revista cateva aspecte esential de luat in seama cand ne pregatim de traversarea unei ape adanci:

  1. Majoritatea vehiculelor 4×4 pot trece prin apa pana la nivelul axurilor fara alte precautii. Cand apa depaseste adancimea de 50 cm, este necesar sa localizam admisia de aer si computerul motorului pentru a nu permite apei sa se infiltreze. Farurile trebuie stinse si lasate sa se raceasca deoarece contactul brusc cu apa rece poate sparge sticla.
  2. Cunoasterea malului este esentiala. O apa cu curgere lenta poate avea un mal mlastinos. Un curs de apa rapid curata aluviunile si este probabil sa aiba un mal ferm cu tractiune mai buna.
  3. O prelata pozitionata pe botul masinii inainte de a intra in apa diminueaza cantitatea de apa din compartimentul motor creand valuri, cat timp inertia frontala este mare. Ceea ce rezulta in: mai putina apa pulverizata de elicea radiatorului pe sistemul de aprindere si o sansa mai mica de infiltrare a apei in admisie.
  4. La traversarea fluxurilor de mica adancime, mersul incet si sigur creeaza un val in fata barei frontale care reduce inaltimea apei pe lateralele masinii, ferind astfel admisia si componentele electrice. Se conduce in trepte joase si predominant treapta a I-a, iar volanatia trebuie sa fie dreapta si precisa.
  5. La traversarea apelor curgatoare, este indicat sa intram unghiular si sa inaintam usor amonte, deoarece forta curentului este diminuata. Traversarea apelor curgatoare adanci prezinta riscuri majore si nu este recomandata.
  6. In apa adanca vehiculul va pluti partial, ceea ce diminueaza aderenta si poate ingreuna sau face imposibila urcarea malurilor noroioase sau pietroase. Intr-o astfel de situatie poate fi de ajutor sa deschidem usa pentru a permite apei sa intre in habitaclu si a reduce flotabilitatea masinii.
  7. Permite vehiculului sa se raceasca inainte de a intra in apa. Temperatura scazuta poate deteriora discurile de frana si cauza defecte convertorului catalitic.
  8. La condusul in ape adanci poate fi de folos traversarea in marsarier, deoarece valurile create vor tine departe apa de compartimentul motor. Condu cat de repede poti si NU ridica piciorul de pe acceleratie, deoarece apa va intra in esapament si va ineca motorul. Asigura-te inainte de toate de fermitatea malului si de o trasa curata (fara pietre sau butuci). De asemenea, asigura-te ca atat unghiul de abordare cat si unghiul de iesire iti permit traversarea in siguranta.
  9. Dupa traversarea apei franeaza repetat pentru a curata anvelopele.

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s