Frana regenerativa

Frana regenerativa este o  metoda de reciclare a energiei, folosita pe majoritatea masinilor hibride si electrice.

Principiul este convertirea energiei kinetice (care se pierde sub forma de caldura la franare) in energie utilizabila pentru reincarcarea bateriei. Nu numai ca acest procedeu recicleaza energia altfel pierduta, dar protejeaza si componentele sistemului de franare.

Cu toate acestea, vehiculele sunt echipate si cu frane clasice. Printre limitarile franei regenerative se numara eficienta de franare – aceasta fiind insuficienta pentru oprirea totala a vehiculului, incapacitatea de a capta toata energia in anumite situatii (fiind necesar ca excesul sa fie disipat de sistemul clasic de franare).

Energia este de regula captata folosind motorul electric principal in R (ca un generator), si conectandu-l automat la roti la detectarea inceperii franarii.

Chiar daca pare o tehnologie contemporana, frana regenerativa are o bogata istorie. Prima aplicatie a fost realizata de Krieger in 1906, convertind un cabriolet tras de cai intr-un vehicul autonom cu tractiune fata (Horseless carriage). Acesta avea cate un motor electric pe fiecare roata din fata si un set suplimentar de bobinaje pentru franarea regenerativa.

frana regenerativa

Sursa foto: Shorpy.com

One thought on “Frana regenerativa”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s