Tehnica pentru condusul pe nisip

Condusul de nisip umed este floare la ureche deoarece umezeala il pastreaza coeziv, dificultatea vine insa la condusul pe nisip “afanat”. In cele ce urmeaza vom descrie tehnica de condus pe nisip.

Desumfla cauciucurile

Primul lucru care poate fi facut atunci cand esti blocat in nisip este depresurizarea cauciucurilor pana la 12-15 psi (mai putin pentru anvelopele inguste cu profile inalte). Scopul este accentuarea amprentei cauciucului (marind astfel, aria de distribuire a greutatii), permitandu-i sa calce peste nisip in loc sa se afunde. Trebuie avut grija insa la garda la sol a autovehiculului. Evident, odata cu intoarcerea pe terra firma, cauciucurile trebuie re-umflate, deoarece riscul de a se desprinde de pe janta este iminent, iar controlul asupra virajului si franei este afectat.

Cu cat mai lin, cu atat mai bine

La condusul pe nisip se evita pe cat posibil bruscarea directiei, deoarece rotile incercand sa ia virajul sapa mai adanc in nisip decat atunci cand sunt drepte. Daca incepi sa te afunzi, indreapta rotile pana cand incepi sa iesi, apoi incerci virajul.

Ca in orice situatie cu aderenta redusa, foloseste treapta II pentru a pleca de pe loc, aceasta oferindu-ti mai putin cuplu si, in concluzie, mai putine sanse de a invarti rotile in gol.

Cu rabdare si ratiune

Daca nu te mai poti misca in fata, nu accelera pe loc pana cand ai sapat o groapa pana in Australia, ci incearca miscarea lina in R. Covorasul de cauciuc din masina poate oferi un plus de aderenta. O alta modalitate este udarea nisipului, in acest fel, grauntele de nisip se vor lipi una de cealalta permitand cauciucului sa urce peste in loc sa sape in continuare. NU udati nisipul cu apa de baut, daca nu este o sursa de apa in apropiere!

Tehnica presupune condusul la un pas constant, fara accelerare brusca. Pasul este ceva mai rapid, in ideea de a evita afundarea. Daca simti ca rotile de invart in gol in timpul mersului incearca sa incetinesti usor, pentru a permite anvelopelor sa recapete aderenta.

Atentie la imprejurimi

Ocazional pot aparea sleauri, caz in care masina trebuie sa mearga IN ele pentru a evita daune la autovehicul, insa trebuie sa fii atent ca sleaurile sa nu te poarte intr-o directie nedorita.

De asemenea, inclinarile laterale dramatice trebuie evitate la condusul pe nisip din cauza aderentei reduse.

condusul pe nisipSursa foto: Pexels

Echipament

Ai tractiune fata? Stai acasa. Tractiunea fata sapa instantaneu in nisipul moale. Tractiunea spate se descurca ceva mai bine, insa nu este un substitut pentru tractiunea integrala

DECI: un sistem decuplabil 4×4 cu arie mica si un diferential central blocat va trece peste aproape orice fel de nisip. Cu un sistem propriu-zis 4×4 problema apare la treptele joase de viteza care nu sunt suficient de joase – riscand astfel supraincalzirea transmisiei .

-Anvelopele tip balon (folosite pe majoritatea ATV-urilor) sunt mai rotunde si mai late decat cele pentru off-road.

-Anvelopele paddle sunt late si plate si sunt folosite in general pe rotile tractoare (de regula spate). Suprafata este neteda si are santuri laterale dispuse orizontal care pot elimina nisipul in exces.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s