O2 Pursuit motocicleta aer comprimat WRCRallyPress

O2 Pursuit – motocicleta cu aer comprimat

E urat sa incepi cu o negatie, dar nu, NU e o gluma. Motocicleta din imagine exista. Si chiar functioneaza cu aer comprimat!

E adevarat, insa, e doar un proiect. A participat la Sydney Motorcycle & Scooter Show, anul trecut. Sper ca nu iti imaginezi ca e facuta de vreo marca prea cunoscuta. Sau de o marca anume. Nici vorba. Aparent, in alte colturi ale lumii, cum ar fi Australia, studentii pot face si asa ceva.

Vinovat pentru proiect este Dean Bernstean, cum am zis, student, care, convins ca aerul comprimat este o sursa viabila de energie, si-a ascutit mouse-ul si s-a pus pe treaba.

02-Pursuit-compressed-air-dir-bike-Dean-Benstead-09

O2 Pursuit se bazeaza pe sasiul tubular al unei motociclete enduro donate de Yamaha si foloseste drept rezervor… (sper ca stai bine in scaun) un tub standard de scuba. 0.675 kWh de energie, scosi de un motor rotativ DiPietro preluat de la cei de la Engineair. Poate ajunge, aparent, la un maxim de  140 km/h.

Stii ceva? Daca as putea, mi-as lua maine una, cu o conditie: sa aibe o autonomie de 100 km.  Despre O2 Pursuit nu stim nimic legat de asta. Mai ales ca motocicleta in cauza a fost conceputa in primul rand pentru a intari un punct de vedere, nu neaparat pentru a fi functionala.

Punctul de vedere a fost, insa, suficient de bine demonstrat, cat sa merite explorat mai departe. Pana atunci, please enjoy:

O2 Pursuit motocicleta aer comprimat WRCRallyPress

O2 Pursuit motocicleta aer comprimat WRCRallyPress

2 thoughts on “O2 Pursuit – motocicleta cu aer comprimat”

  1. Daca motorul rotativ are scopul de a crea și menține presiunea aerului din rezervor, atunci nu cred ca puterea sa e prea mica, pentru ca el trebuie numai sa compenseze pierderile de presiune (consumul). La accelerații puternice presiunea aerului scade, însă la mers constant nu e nevoie de consum asa de mare de aer, iar motorașul poate ridica din nou presiunea din rezervor. Ideea e buna pentru ca nu se folosește puterea motorului direct, ci prin intermediul rezervorului de aer.
    Cel putin asa cred eu. 🙂 Si-mi cer scuze, nu știu dacă am reușit sa fiu clar în exprimare, nu sunt de specialitate.

  2. Nu prea stiu ce sa zic, eu unul vedeam cam invers functionarea ansamblului – aerul comprimat sa aibe rolul de a misca motorul rotativ, scopul ramane miscarea rotii motoare.
    L-am contactat pe Dean de cand am scris articolul, imi pare fascinant proiectul si as vrea sa stiu mai mult…
    Scuze nu ai de ce iti cere, noi multumim de comentariu 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s